BzB - Brood zonder Boter Homepage

Geschiedenis van BzB

"Brood zonder Boter" is eigenlijk ontstaan uit een vakantie-experiment. Toen Rudy Goormans en Danny Massez, beiden vergezeld van hun gitaar, elkaar in 1995 tegen het lijf liepen op een camping in Zuid Frankrijk klikte het al van de eerste keer. Ze begonnen wat te experimenteren tussen de caravans maar al spoedig zat daar een hoop volk rond... veel tijd om te repeteren kregen ze niet... BzB doet dat trouwens nu nog niet... het komt de spontaniteit ten goede... Ze verhuisden via een strandoptreden naar de bar van de camping en werden door de directie betaald met flessen wijn.

Een jaar later deden ze alles nog eens over en kregen ze zelfs een naam : De Bambino's... Onder die naam traden ze op in het Gildenhuis te Ranst tijdens het feest van de voetbal omdat er daar al heel wat fans rond liepen allemaal vakantiegangers van Frankrijk... Ze brachten vooral meezingers en ze bewerkten sommige nummers op een grappige en aanstekelijke manier.

Ze hadden echter meer in hun mars en dat wilden ze ook bewijzen... Daarvoor hadden ze wat meer muzikale ondersteuning nodig en Rudy kon zijn jarenlange muzikale partner Mark Mertens verleiden om mee te doen. Mark speelde sologitaar bij Bread and Butter (hij is de boter want hij speelt solo). Ze werkten toen juist aan een comeback nadat ze in de jaren -70 en -80 op heel wat aanhang en bekendheid konden rekenen met hun eigen harde rocksongs. De naam "Brood zonder Boter" werd dan gekozen alsof het een 'light' versie van Bread and Butter was voor een breder publiek wegens het meer populaire repertoire en de akoestische gitaar van Danny...

Ze kregen echter meer optredens ZONDER dan MET Boter en ondertussen was Bart Meukens er als drummer bijgekomen... met zijn hoog stembereik nam die ook de zang een stuk over en werd het repertoire steeds uitgebreid... Danny zingt nog steeds de meer melodieuze nummers maar de set werd ook wel steeds harder en ruiger zodat Rudy en Mark zich ook bij BzB helemaal kunnen uitleven. Je hoort dat de roots van BzB in de rock van de seventies liggen. BzB drijft vooral op de rauwe rockstem van Rudy en de werkelijk virtuoze gitaarsolo's van Mark. Daardoor komt er heel wat energie vrij... Covers met een ziel dus...

Voor Bart werd het wat te druk en sinds de laatste zes jaar roert Jan Mertens de drumsticks. Bart treedt soms nog wel op als gastzanger. De naam werd ingekort naar BzB om enige verwarring met een mogelijke Vlaamse cabaret- of toneelgroep te vermijden. BzB speelt covers maar wel met een ziel en met de kracht en de energie van een rockgroep. Dat hoor je onder andere in het titelnummer van de CD Nr4, een eigen bewerking van het nummer "For what it's worth" van Buffalo Springfield. Het stond steeds als vierde nummer op de playlist en de fans riepen steeds om "Nummer VIER !!!!"... Omdat ze de titel niet kenden.

BZB nemen zichzelf niet te erg aux serieux en spelen de nummers op hun eigen manier zoals ze dat zelf aanvoelen: heel basic en elementair. Er zit ook heel wat humor in hun act, dat hoor je o.a. op Jambalaya en Chicken Blues.... dat laatste is zowat hun enige eigen nummer... BzB brengt covers uit verschillende periodes en genres. Tijdloze klassiekers...

Live brengt deze groep meer dan 4 uur muziek op een avond. Gekkenwerk eigenlijk... Maar je ziet en voelt dat het vooral is omdat ze het zelf zo graag doen... en DAT werkt steeds zeer aanstekelijk op het publiek. Ze kunnen zich aanpassen aan de omstandigheden... ook trouwfeesten en akoestische sets zijn mogelijk... omdat ze songs te over hebben.

Maar als het mag rocken ze liefst als de beesten en sluiten ze de avond af met covers van Status quo en AC-DC . Deze live-songs kan je beter in het echt meemaken.